GreekEnglish (United Kingdom)
NEWS
Facebook Twitter Digg Delicious Stumbleupon 

Επιστροφή Οίκαδε ...

Επίσκεψη της Mary Harman στην Αθήνα

Harman-clay figures

Το τέλος του καλοκαιριού έφερε μαζί του στην Αθήνα και μια νέα φίλη του Ελληνικού Ινστιτούτου Ολογραφίας. Είχαμε την χαρά και την τιμή να δεξιωθούμε και να ξεναγήσουμε στους χώρους εργασίας του ΕΙΟ αλλά και στα βασικά τουριστικά αξιοθέατα της πόλης μας την καταξιωμένη ζωγράφο και καλλιτέχνη Mary Harman (δείτε τις εικαστικές δημιουργίες της επισκεπτόμενοι εικονικά τον προσωπικό της ιστότοπο).

Το ζωγραφικό έργο της Αμερικανίδας αυτής που ζει και εργάζεται στο Μόντρεαλ του Καναδά είναι αρκετά γνωστό στους καλλιτεχνικούς κύκλους της Β. Αμερικής. Αυτό όμως που την έφερε κοντά στο ΕΙΟ είναι η ενασχόλησή της με την πρωτότυπη χρήση ολογραμμάτων σε εικαστικές κατασκευές. Ηδη από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 όταν συνεργάσθηκε στις δημιουργίες της με το γνωστό στούντιο της Doris Vila στην Ν. Υόρκη, η Mary Harman συνδυάζει την ζωγραφική και την γλυπτική της με διαφανή και αέρινα ολογράμματα που καταλαμβάνουν τον ίδιο χώρο με επιλεγμένα αγαπημένα προσωπικά της αντικείμενα σε συνθέσεις που συγχέουν το πραγματικό με το εικονικό.

Η τελευταία αναδρομική έκθεση της δουλειάς της παρουσιάσθηκε το 2009/2010 στο Ohio των ΗΠΑ και πιο συγκεκριμένα στο Butler Institute of American Art με θέμα 'Αντικείμενο και Ψευδαίσθηση'. Με την ευκαιρία της έκθεσης αυτής, η Mary Harman παρουσίασε και ένα θαυμάσιο βίντεο που αναδεικνύει όχι μόνον τις καλλιτεχνικές δημιουργίες της αλλά και την έντονα πολιτικοποιημένη άποψή της σχετικά με την διαφορά μεταξύ του πραγματικού και της εικονικής ψευδαίσθησης. Αξίζει να δείτε το βίντεο αυτό που ίσως σας οδηγήσει σε κάποιες βαθύτερες φιλοσοφικές σκέψεις.

 

"Χρησιμοποιώ τις ολογραφικές εικόνες σαν μια γλυπτική ενότητα, έναν φωτεινό όγκο που καταλαμβάνει χώρο. Που είναι εύθραυστος, εφήμερος, διαφανής και χωρίς βάρος. Που ενσωματώνει ταυτόχρονα την φυσική πραγματικότητα του πρωτότυπου αντικειμένου μαζί με την εναλλακτική υπερβατική κατάστασή του. Το ολόγραμμα είναι στην ουσία ταυτόχρονα και το πραγματικό και το αφηρημένο, και το σώμα και η ψυχή μαζί."

ThreeCats-hlgrmbox'Two Cats with Schrödinger's Cat'        MaryHarman-Pseudoscopy resize'Pseudoscopy' (1991)        TransitionalStates3-hlgrmbox'Body and Soul'

 

Η καλλιτέχνης επεφύλαξε και μιαν ευχάριστη έκπληξη για το Ελληνικό Ινστιτούτο Ολογραφίας αποφασίζοντας να δωρίσει ωρισμένα από τα μοναδικά αυτά ολογράμματα και συνθέσεις της στην Συλλογή μας με σκοπό να παρουσιασθούν σε μελλοντικές εκθέσεις. Οι αρχέτυπες ανθρώπινες μορφές σε σχήμα ειδωλίων των Ινδιάνων της Αριζόνα απετέλεσαν επαναλαμβανόμενη πηγή έμπνευσης για την Mary Harman στον βαθμό που να χαρακτηρίζουν τις ολογραφικές κατασκευές της. Ετσι ήταν φυσικό επακόλουθο, τα αρχαιοελληνικά Κυκλαδικά και Βοιωτικά ειδώλια να προσελκύσουν το καλλιτεχνικό της ενδιαφέρον σε τέτοιο βαθμό, που να συμφωνήσουμε ότι μοιάζει σαν τα δικά της ειδώλια να "επέστρεψαν τελικά στον οικείο τους χώρο" !

Να ελπίσουμε ότι η επίσκεψη αυτή θα αποτελέσει νέα καλλιτεχνική πηγή ζωγραφικής και ολογραφικής έμπνευσης? Αγνωστο, αν και πολύ πιθανό. Σίγουρα όμως σημάδεψε την απαρχή μιας ανθρώπινα φιλικής σχέσης. 

IMG 0637 resizeMary, Betty & Andreas     IMG 0624 resizeMary & Andreas at Z_Studio