GreekEnglish (United Kingdom)
NEWS
Facebook Twitter Digg Delicious Stumbleupon 

Ολογράμματα στο Πολεμικό Μουσείο Θεσ/νίκης

Επετειακή Εκθεση Ιστορικών Χαρτών

CoS-GenKostarakos-ANL resizeΑ/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχ. Κωσταράκος και Αλκ. Λεμπέσης

Στα πλαίσια των επετειακών εορτασμών για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης της Θεσσαλονίκης, το Ελληνικό Ινστιτούτο Ολογραφίας συμμετείχε στην έκθεση που διοργανώθηκε στο Πολεμικό Μουσείο της πόλης με θέμα 'Ιστορικοί Χάρτες της Περιόδου 1912-1913'. Η έκθεση εγκαινιάσθηκε στις 7 Σεπ από τον ΥΜΑΘΡΑ κ. Θ. Καράογλου, παρουσία του ΥΠΕΚΑ καθηγητή κ. Ευ. Λιβιεράτου, του Δημάρχου Ι. Μπουτάρη και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρ. Μιχ Κωσταράκου και διήρκεσε μέχρι το τέλος Νοε 2012 μετά από αλλεπάλληλες παρατάσεις λόγω υψηλής επισκεψιμότητας. Τα ιστορικά εκθέματα από την Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού (ΓΥΣ), το Εθνικό Κέντρο Χαρτογραφικής Κληρονομιάς (ΕΚΕΧΧΑΚ) και τις ιδιωτικές συλλογές των κκ. Γαρύφαλου-Δεμερτζή-Παπαϊωάννου και Νικόλτσιου εμπλουτίστηκαν με σύγχρονη τεχνολογία στον τομέα της Χαρτογραφίας μέσα από την συμμετοχή του ΕΙΟ που παρουσίασε ολογραφικούς χάρτες, αυτο-στερεοσκοπικές οθόνες και οπτικούς κλώνους αναμνηστικών αντικειμένων. Φωτογραφίες από τα επίσημα εγκαίνια θα βρείτε στην ιστοσελίδα του ΓΕΕΘΑ ενώ μια συνοπτική περιγραφή των εν γένει εκθεμάτων μπορείτε να βρείτε εδώ.

HiH-Evzonas1912-v1aΕντύπωση προκάλεσε ο OptoClone© (οπτικός κλώνος) ενός μοντέλλου ΕΥΖΩΝΑ με την παραδοσιακή στολή του 1912 που αποτυπώθηκε σε έγχρωμο αναλογικό ολόγραμμα. Το πρωτότυπο, αυστηρά συλλεκτικό μοντέλλο, κατασκευάσθηκε στην Ισπανία σε ιδιαίτερα περιωρισμένο αριθμό τεμαχίων για αποκλειστική χρήση του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας. Η αποτύπωσή του σε αναμνηστικό ολόγραμμα έγινε από τον Ανδρέα ΣΑΡΑΚΗΝΟ στο Z-Lab του ΕΙΟ με την χρήση της πρότυπης φορητής διάταξης ZZZyclops και αποτέλεσε ιδιαίτερη τιμή για το Ινστιτούτο να προσφέρει το μοναδικό αυτό ολόγραμμα στον Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Μιχ. Κωσταράκο σε ειδική συνάντηση μετά το πέρας της έκθεσης.

 

Στο επίκεντρο όμως των εκθεμάτων του ΕΙΟ στην θεματική αυτή έκθεση χαρτογραφίας δεν θα μπορούσαν να ήσαν παρά τα αποτελέσματα των ψηφιακών ολογραφικών εκτυπώσεων χαρτών που κατασκευάσθηκαν κατά καιρούς σε συνεργασία με διάφορες υπηρεσίες του Ελληνικού Στρατού. Ετσι, παρουσιάσθηκαν οι εξής διαδοχικές γενιές ολογραφικών χαρτών:

  • Περιοχή Ν.Εβρου (2010).  Δοκιμαστικός ολογραφικός χάρτης διαστάσεων 600x600mm, οριζόντιας παράλλαξης τριών καναλιών, εκτύπωσης GEOLA, για τον οποίο χρησιμοποιήθηκαν γεωγραφικά δεδομένα ελεύθερα από το διαδίκτυο (έγχρωμη δορυφορική εικόνα). Σε συνεργασία με τον Ανχη (Γ) Παράσχου Χαρ., Τμηματάρχη Γεωγραφικής Υποστήριξης του Ελληνικού Εκστρατευτικού Σώματος του ΝΑΤΟ (NDC-GR) με έδρα την Θεσ/κη. Παρουσιάστηκε στο διεθνές συνέδριο DGI2012 (Defence Geospatial Intelligence) (δείτε την παρουσίαση εδώ).
  • Νήσος Κως (2011).  Ολογραφικός χάρτης διαστάσεων 1260x500mm, οριζόντιας παράλλαξης, εκτύπωσης GEOLA, για τον οποίο χρησιμοποιήθηκαν πραγματικά δορυφορικά υψομετρικά δεδομένα σε συνεργασία με την Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού και υπό την επίβλεψη του Ταξιάρχου (Γ) Βασ. Μήττα (ΓΕΣ/ΔΓΕ). Ο χάρτης αυτός εκτίθεται μόνιμα στο Μουσείο της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού (Αθήνα, π. Αρεως).

  • Νήσος Αντίπαρος (2012). Ολογραφικός χάρτης διαστάσεων 290x290mm, πλήρους οριζόντιας και κατακόρυφης παράλλαξης, εκτύπωσης σε φωτοπολυμερές υλικό ZEBRA IMAGING (ΗΠΑ), για τον οποίο χρησιμοποιήθηκαν υψομετρικά δεδομένα Εθνικού Κτηματολογίου σε συνεργασία με την Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού υπό την επίβλεψη του Σχη (Γ) Γερ. Σιαντίκου, Διοικητή της ΓΥΣ. Ο χάρτης αυτός απετέλεσε το αντικείμενο επιτυχούς διπλωματικής εργασίας (δείτε την εδώ) του Λγου (Γ) Δημ. Γούλα για το εργαστήριο Φωτογραμμετρίας της Σχολής Αγρονόμων-Τοπογράφων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (επιβλέπων καθηγητής Ανδρ. Γεωργόπουλος).

 HiH-Alexandroupolis-Thes2012 resize Νομός Εβρου (2010) KosMap from ThesExhibitionΝήσος Κως (2011) HiH-Antiparos-Thes2012 resizeΝήσος Αντίπαρος (2012)

Μεταξύ των εκθεμάτων υπήρξε και μια LCD αυτο-στερεοσκοπική οθόνη 45'' για την εντυπωσιακή 3-διάστατη προβολή χαρτών χωρίς την χρήση βοηθητικών γυαλιών αλλά και ένα ψηφιακό ολόγραμμα από την συλλογή του ΕΙΟ με ψυχαγωγικό θέμα για τους σχολικούς επισκέπτες της έκθεσης.

Το ΕΙΟ ευελπιστεί ότι η συνεργασία με τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις θα συνεχιστεί στο προσεχές μέλλον (παρά τις πιθανές αντιξοότητες) επιβεβαιώνοντας την αναγκαιότητα παρακολούθησης των σύγχρονων τεχνολογικών εξελίξεων στους τομείς πρακτικών εφαρμογών της ολογραφίας.

IMG 1308 resizeΟλογραφικοί Χάρτες   IMGP9854 resizeΑνδρέας Σαρακηνός και οι δημιουργίες του 

Prosklisi resize


 

λόγω υψηλής επισκεψιμότητας