GreekEnglish (United Kingdom)
NEWS
Facebook Twitter Digg Delicious Stumbleupon 

3D Προβολές

Κατωτέρω παραθέτουμε συνοπτικά τις δημοφιλέστερες μεθόδους στερεοσκοπικής προβολής μαζί με τα εμφαινόμενα πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες τους, που θα καθορίσουν και τις πιθανότητες εμπορικής καθιέρωσής τους.

Ολες οι μέθοδοι τρισδιάστατης προβολής που περιγράφουμε καταφέρνουν να δώσουν στον θεατή μια ρεαλιστική εικόνα της κινούμενης ή σταθερής πραγματικότητας, είτε με την βοήθεια εξωτερικών βοηθημάτων είτε χωρίς. Καμμία όμως από αυτές δεν μπορεί να αποδώσει την ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ 3ΔΙΑΣΤΑΤΗ θέαση που επιτρέπει η ολογραφία, η οποία εκτός από αίσθηση βάθους, στερεοσκοπία, οριζόντια αλλά και κατακόρυφη παράλλαξη προσφέρει διαφορετική εικόνα σε κάθε έναν παρατηρητή ξεχωριστά (ανάλογα με την θέση και την γωνία θέασής του σε σχέση με το προβαλλόμενο είδωλο).

 

Μέθοδοι Στερεοσκοπικής Προβολής

anaglyphΑΝΑΓΛΥΦΟΓΡΑΦΙΑ

polarizedΠΟΛΩΤΙΚΟΙ ΦΑΚΟΙ

polarizedΕΝΕΡΓΑ ΚΛΕΙΣΤΡΑ

lenticularΠΟΛΥΠΡΙΣΜΑΤΙΚΟΙ

Οπως και με όλες τις στερεοσκοπικές μεθόδους, αυτό το σύστημα προβάλλει δύο ελαφρά διαφορετικές όψεις της ίδιας σκηνής, με μικρή οριζόντια απόκλιση μεταξύ τους προσομοιάζοντας έτσι τις δύο όψεις που βλέπουν τα μάτια μας. Στα αναγλυφογράμματα και οι δύο εικόνες προβάλλονται ταυτόχρονα, η μία σε ερυθρή απόχρωση και η άλλη σε κυανή. Με την χρήση γυαλιών ερυθρού και κυανού φίλτρου κάθε οφθαλμός βλέπει μόνον την αντίστοιχη απόχρωση. Στην συνέχεια ο ανθρώπινος εγκέφαλος αναλαμβάνει να συνθέσει τις δύο εικόνες σε μιά με 3διάστατη αίσθηση.

Με το σύστημα αυτό, οι δύο όψεις προβάλλονται ταυτόχρονα μέσα από πολωτικά φίλτρα που πολώνουν το φως, καθε ένα προς την δική του διεύθυνση.
Ετσι απαιτούνται γυαλιά με πολωτικούς φακούς για να σχηματισθεί η εντύπωση της 3διάστατης εικόνας. Κάθε φακός επιτρέπει στο μάτι να δει μόνον την όψη που του αντιστοιχεί. Και πάλι ο ανθρώπινος εγκέφαλος αναλαμβάνει να συνθέσει τις δύο εικόνες σε μιά με 3διάστατη αίσθηση.

Διαφορετικές εικόνες για το κάθε μάτι καταγράφονται σε ποιότητα πλήρους ανάλυσης 1080p και προβάλλονται εναλλάξ σε υψηλή ταχύτητα.
Χρειάζονται ειδικά γυαλιά με μπαταρίες που τροφοδοτούν ενεργά κλείστρα LCD. Αυτά επιτρέπουν την εναλλασσόμενη προβολή της δεξιάς και της αριστερής εικόνας σε συγχρονισμό με την υπάρχουσα εγγραφή, έτσι ώστε κάθε μάτι να λαμβάνει την σωστή εικόνα που του αντιστοιχεί και με την σωστή σειρά.

Το σύστημα πολυπρισματικών φακών είναι επίσης γνωστό και σαν αυτο-στερεοσκοπικό διότι δεν απαιτεί την χρήση βοηθητικών γυαλιών. Μακροπρόθεσμα θεωρείται από πολλούς ως η πλέον ενδεδειγμένη τεχνολογία 3διάστατης προβολής και χρησιμοποιείται ήδη σε ωρισμένα πρωτότυπα μοντέλλα. Ενα λεπτό διαφανές πλαστικό φύλλο με πολυ-πρισματικούς φακούς ακριβείας τοποθετείται κατάλληλα πάνω από μια οθόνη LCD: οι φακοί αυτοί επιτρέπουν την προβολή της εικόνας μόνον σε αυστηρά προκαθωρισμένη κατεύθυνση έτσι ώστε να δημιουργούν διαφορετικές υπό γωνία όψεις για το κάθε μάτι.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

Μπορούν να χρησιμοποιηθούν με τις ήδη υπάρχουσες συσκευές τηλεόρασης, DVD και Blu-ray. Ταυτόχρονα τα γυαλιά εγχρώμων φιλτρων (ερυθρό/κυανό ή πορτοκαλλί/βαθύ μπλε) είναι χαμηλού κόστους κατασκευής.

Είναι η τεχνολογία 3D που χρησιμοποιείται παγκόσμια για κινηματογραφικές προβολές και έτσι είναι αρκετά διαδεδομένη. Εχει επίσης επιλεγεί από ωρισμένους τηλεοπτικούς σταθμούς όπως το SKY Channel. Τα πολωτικά βοηθητικά γυαλιά ειναι σχετικά αποδεκτά από το κοινό αν και ήδη εκφράζονται ωρισμένες επιφυλάξεις.

Εχει πραγματικά ρεαλιστικά αποτελέσματα δεδομένου ότι ο θεατής λαμβάνει ολόκληρη την πληροφορία σε υψηλή ανάλυση και σε συνεχή ροή. Τα ενεργά κλείστρα αντιλαμβάνονται και προσαρμόζονται ανάλογα με το σήμα της προβαλλόμενης εικόνας (2D ή 3D ) και έτσι δεν απαιτούν την εμπλοκή του χρήστη.

Το σύστημα αυτό ΔΕΝ απαιτεί την χρήση βοηθητικών γυαλιών οποιουδήποτε τύπου. Ετσι δεν υπάρχουν απώλειες σε λαμπρότητα της εικόνας ούτε χρωματική υποβάθμιση.

ΑΔΥΝΑΜΙΕΣ

Tο σύστημα των ερυθρών /κυανών φίλτρων αφαιρεί το βάθος της πραγματικής χρωματικής πληροφορίας από την προβαλλόμενη εικόνα . Παρατεταμένη χρήση των γυαλιών είναι δυσάρεστη.

Απατείται ειδικά πολωμένη συσκευή 3DTV (ή εξειδικευμένοι προβολείς & οθόνες). Τα πολωτικά γυαλιά μειώνουν την λαμπρότητα της εικόνας. Στην τηλεόραση αυτού του τύπου, κάθε μάτι βλέπει μόνον την μισή κατακόρυφη ανάλυση της εικόνας. Για σωστή απόδοση απαιτείται ο θεατής να κάθεται απ’ευθείας μπροστά στην συσκευή.

Το σύστημα αυτό απαιτεί προβολή σε υπερ-υψηλή συχνότητα ανανέωσης εικόνας (κατ’ελάχιστον 120Hz) και ανάλογη πηγή σήματος. Το εύρος κύματος που χρειάζεται για την εκπομπή του σήματος για την ώρα είναι ιδιαίτερων απαιτήσεων. Τα βοηθητικά γυαλιά είναι ακριβά και χρειάζονται επαναφόρτιση.

Είναι ιδιαίτερα πολύπλοκο σύστημα στην εφαρμογή του. Δεν έχει τύχει ευρείας υποστήριξης επί του παρόντος . Δεν λειτουργεί με προβολικά συστήματα. Η ανάλυση της κάθε εικόνας που φθάνει στον μάτι μειώνεται στο ήμισυ και έτσι για FuIIΗD προβολή απαιτεί πανάκριβες οθόνες ανάλυσης μέχρι 3840x1080.

ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ

Ασήμαντες. Θεωρείται παρωχημένη τεχνολογία εκτός του τομέα των εκτυπώσεων.

Στον κινηματογράφο; Τεράστιες πιθανότητες επιτυχίας. Για οικιακή χρήση; Θα εξαρτηθεί από την υιοθέτησή του από τους τηλεοπτικούς σταθμούς και την θέληση των καταναλωτών να επενδύσουν σε νέα τηλεοπτική συσκευή αλλά και να χρησιμοποιήσουν τα ειδικά γυαλιά για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Σημαντικές πιθανότητες επιτυχίας δεδομένου ότι είναι η τεχνολογία που προωθείται από τις εταιρείες προσωπικών καταναλωτικών ηλεκτρονικών συσκευών για οικιακή χρήση.

Μακροπρόθεσμα, παρουσιάζεται σαν η πλέον υποσχόμενη τεχνολογία. Για την ώρα, έχει αξεπέραστους οικονομικούς περιορισμούς.

 

Σχετικά πρόσφατα διαφαίνεται ένα ανανεωμένο εμπορικό ενδιαφέρον για τις αυτο-στερεοσκοπικές οθόνες. Σε μια τέτοια απλή 3D οθόνη, μια πολύ λεπτή επιφάνεια εν είδει φίλτρου (που ονομάζεται 'φραγή παράλλαξης' ) τοποθετείται μπροστά από την συνηθισμένη οθόνη υγρών κρυστάλλων. Το φίλτρο αυτό επιτελεί τον ρόλο των πολωτικών γυαλιών κατευθύνοντας το φως από κάθε εικόνα επιλεκτικά, έτσι ώστε σε απόσταση περίπου 50cm από την οθόνη να δημιουργείται ένα σημείο όπου δύο ελαφρά διαφοροποιημένς εικόνες του ιδίου αντικειμένου διαχωρίζονται τόσο όσο χρειάζεται για τον εγκέφαλο ώστε να σχηματίσει μια στερεοσκοπική εικόνα. Η μόνιμη παρουσία μιας φραγής παράλλαξης έχει σαν μειονέκτημα την προβολή αποκλειστικά στερεοσκοπικών εικόνων εκτός εάν χρησιμοποιηθεί κάποιος διακοπτόμενος μηχανισμός. 

Ετσι, σε μιαν οθόνη σαν αυτή που παρουσιάσθηκε εμπορικά από την SHARP το 2003 (και που χρησιμοποιείται επίσης από τις ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές της FUJI που πωλούνται ήδη από τα τέλη του 2009), η φραγή παράλλαξης δημιουργείται από μια δεύτερη οθόνη υγρών κρυστάλλων που απενεργοποιείται κατά την προβολή 2-διάστατων εικόνων. Αντίθετα, όταν αυτή ενεργοποιείται, η φραγή παράλλαξης πολώνει το φως μέσω παράλληλων σχισμών που εμποδίζουν την διάδοση του φωτός επιλεκτικά δημιουργώντας έτσι ένα αδιαφανές πλέγμα μπροστά από την πρώτη οθόνη LCD. Στο κατωτέρω διάγραμμα περιγράφεται από την Sharp η λειτουργία αυτή :   

3d lcd

Το μειονέκτημα της μεθόδου αυτής είναι ότι περιορίζει την θέση του παρατηρητή σε σχέση με την οθόνη προβολής πλην όμως ο περιορισμός αυτός γίνεται πλεονέκτημα όταν είναι επιθυμητό να προβάλλονται δύο τελείως διαφορετικές εικόνες προς δύο διαμετρικά αντίθετες κατευθύνσεις (π.χ. τηλεοπτικό σήμα ταυτόχρονα με οδικούς χάρτες όπως στις οθόνες GPS των μοντέλλων της RANGE-ROVER του 2009). 

Δεν είναι ιδιαίτερα πολύπλοκο να κατασκευασθούν αυτο-στερεοσκοπικές οθόνες αυτού του τύπου που να απευθύνονται σε πολλούς ταυτόχρονα θεατές αρκεί η φραγή παράλλαξης να είναι πολύ πιο λεπτή και με γεωμετρία σταυρωτού διαγώνιου πλέγματος αντί για παράλληλες σχισμές. Η επεξεργασία και προβολή όμως των στερεοσκοπικών εικόνων σε μια τέτοια οθόνη είναι πολύ πιο απαιτητική δεδομένου ότι για την δημιουργία της αίσθησης βάθους χρειάζεται να συνδυασθούν εικόνες από τουλάχιστον 4 οπτικές γωνίες.