ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ 2009
Στα πλαίσια της προκήρυξης του προγράμματος ΕΣΠΑ-ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ 2009 της Γ.Γ.Ε.&Τ., το Ελληνικό Ινστιτούτο Ολογραφίας υπέβαλε πρόταση χρηματοδότησης από κοινού με τις εταιρείες TAURUS ΑσφαλείςΛύσεις ΕΠΕ και AUTOTECH, την Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών του ΤΕΙ-ΠΕΙΡΑΙΑ και την ΛΓ' Ε.Π.Κ.Α.
Οπως φαίνεται από την απόφαση που δημοσιεύουμε παραπλεύρως αποκλειστικά για ιστορικούς λόγους, η πρόταση αυτή δεν έτυχε έγκρισης χρηματοδότησης κυρίως διότι δεν παρουσιάζει (κατά την γνώμη της επιτροπής αξιολόγησης) ιδιαίτερα καινοτομικά χαρακτηριστικά. Πλην όμως, το ΕΙΟ απεφάσισε την υλοποίηση της κατωτέρω πρότασης με την επένδυση αποκλειστικά ιδίων πόρων των συνεργαζομένων μερών. Ηδη, στο τέλος του καλοκαιριού του 2011, τα πρώτα αποτελέσματα με την κατασκευή του απαραίτητου φορητού εξοπλισμού υπό την μορφή των Z-Studio και Z-Lab είναι πλέον ορατά.
Η κοινή πρόταση αφορά την αποτύπωση αρχαιολογικών αντικειμένων και χώρων δικαιοδοσίας της ΛΓ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων Πρέβεζας-Αρτας και την παραγωγή συγκεκριμένου αριθμού Ολογραμμάτων (ψηφιακών και αναλογικών) και συνθετικών εικόνων, ειδικών αναπαραστάσεων για το διαδίκτυο καθώς και παθητικών στερεοσκοπικών αναπαραστάσεων (lenticulars) διαφόρων τύπων και μεγεθών για τουριστική χρήση μέσω της ανάπτυξης & κατασκευής ολοκληρωμένων καινοτόμων φορητών συστημάτων.
Η καταγραφή θα πραγματοποιηθεί με καινοτόμες διατάξεις και μεθόδους, οι οποίες ήδη βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης (τέλος Φάσης Α', Νοέμβριος 2011) με τα πρώτα δοκιμαστικά αποτελέσματα (Φάση Β') να επιβεβαιώνουν την ακολουθούμενη πορεία. Ειδικότερα, για τη δημιουργία των ολογραμμάτων και των συνθετικών εικόνων ολοκληρώνονται:
- Η κατασκευή πρωτότυπων αυτοκινούμενων μηχανικών διατάξεων στερεοσκοπικής εικονοσκόπησης για την in-situ ψηφιακή καταγραφή (με την λήψη ψηφιακών φωτογραφιών ή video σε υψηλή ανάλυση με οριζόντια και κατακόρυφη παράλλαξη) χώρων, προσώπων ή αντικειμένων πολιτιστικού ενδιαφέροντος με αντικειμενικό σκοπό την εν συνεχεία επεξεργασία και σύνθεση των εικόνων αυτών και την απόδοσή τους με ψηφιακά συνθετικά ολογράμματα.
- Η ανάπτυξη πρωτότυπου λογισμικού για τον έλεγχο της ρομποτικής διάταξης και την ψηφιακή επεξεργασία των αρχείων εξόδου (ή υπαρχόντων ψηφιακών μοντέλλων από τρισδιάστατη σάρωση) της ρομποτικής κάμερας με αλγόριθμους διόρθωσης της γεωμετρίας και των επιπέδων έντασης της χρωματικής πληροφορίας και την εν συνεχεία σύνθεση σε τρισδιάστατη εικόνα που τελικά αποτυπώνεται μέσω εκτύπωσης με laser σε συνθετικό ολόγραμμα ανάκλασης διαφόρων μεγεθών.
- Η ανάπτυξη πρωτότυπης ολογραφικής φορητής κάμερας RGB-laser και συσκευής φωτοευαίσθητης επίστρωσης για την in-situ αποτύπωση αντικειμένων σε υπερ-υψηλής πιστότητας παγχρωματικά ολογράμματα Denisyuk μεγέθους μέχρι 30x40 cm, μοναδικά αντίγραφα του πρωτοτύπου.
- Η ανάπτυξη πρωτότυπου φορητού συστήματος σημειακού φωτισμού LED με ασύρματα ρυθμιζόμενη ένταση, θερμοκρασία λευκού φωτός και μήκους κύματος RGB ακτινοβολίας για την βέλτιστη ανάδειξη των ολογραμμάτων και ψηφιακών εικόνων.