GreekEnglish (United Kingdom)
NEWS
Facebook Twitter Digg Delicious Stumbleupon 

Ειδήσεις

ΟπτοΚλώνοι για 'Οσκαρ'?

Η Συλλογή Οπτικών Κλώνων (OptoClones) Gokhran από το Κρεμλίνο της Μόσχας

 Holography2017BarcelonaAwards-Alkis0 forwebsite
 

Gokhran-AndreasKostasIHMAPrize 20171128 155524 008-smallΚ. Σαρακηνός & Α. ΣαρακηνόςΑν και αυτή την φορά δεν δόθηκε βραβείο 'Best of Year' όπως το 2015, η ετήσια απονομή της Διεθνούς Ενωσης Κατασκευαστών Ολογραμμάτων (ΙΗΜΑ) που φιλοξενήθηκε στην Βαρκελώνη κατά την διάρκεια της Holography Conference 2017 (επιλέξτε για να δείτε ανασκόπηση με φωτό από το συνέδριο και την τελετή απονομής) συγκέντρωσε αριθμό ρεκόρ υποψηφιοτήτων. Ετσι η βράβευση του Ελληνικού Ινστιτούτου Ολογραφίας με τον Επαινο για την Καλύτερη Εφαρμογή Εκθεματικής Ολογραφίας γισ την Συλλογή ΟπτοΚλώνων Gokhran από το Diamond Fund στο Κρεμλίνο της Μόσχας μας επιτρέπει να είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι για τις δημουργίες των ολογράφων μας Ανδρέα Σαρακηνού (επιστημ. υπεύθυνος του ΕΙΟ και επικεφαλής της ολογράφισης) και Κώστα Σαρακηνού (βοηθός ολογράφισης). Ο Δ/ντής του ΕΙΟ Αλκης Λεμπέσης ήταν εκεί για την παραλαβή του βραβείου για λογαριασμό όλων των συμμετεχόντων και συνεργαζομένων φορέων όπως το πανεπιστήμιο ΙΤΜΟ της Αγ. Πετρούπολης (επιλέξτε εδώ για να δείτε αποκλειστικό βίντεο διάρκειας 1 λεπτού με το στιγμιότυπα της βράβευσης).

Το 2017 για τον εορτασμό των 50 ετών από την λειτουργία του Diamond Fund of Russia, η Ρωσσική κυβέρνηση (υπ. Οικονομικών) επέλεξε να εντυπωσιάσει με την χρήση της πλέον προχωρημένης τεχνολογικής εφαρμογής μιας άλλης Ρωσσικής εφεύρεσης, αυτής της εκθεματικής ολογραφίας. Το Ελληνικό Ινστιτούτο Ολογραφίας στα πλαίσια της συνεργασίας του με το πανεπ. ΙΤΜΟ της Αγ. Πετρούπολης ανταποκρίθηκε στην προκήρυξη του σχετικού δημόσιου διαγωνισμού και κατέγραψε 11 μοναδικά αντικείμενα σε ...

Διαβάστε περισσότερα: ΟπτοΚλώνοι για 'Οσκαρ'?

   

Τα Διαμάντια είναι Παντοτεινά

Η Συλλογή Οπτικών Κλώνων (OptoClones) 'Gokhran' από το Κρεμλίνο της Μόσχας

   GokhranOptoClonesInParade IMG 8112

OlgaTouchingAir-Bell-Gokhran-small'Αγγίζοντας' το είδωλο ενός Οπτοκλώνου της συλλογής GokhranΗταν ο Μέγας Πέτρος που σχεδόν 300 χρόνια πριν, το 1719, δημιούργησε το κρατικό θησαυροφυλάκειο της Ρωσσίας και ήταν η ΕΣΣΔ που το 1967 εγκαινίασε τον οργανισμό Gokhran και το διάσημο Diamond Fund μέσα στο Κρεμλίνο της Μόσχας. Εκεί όπου οι επισκέπτες του Μουσείου μπορούν να θαυμάσουν όχι μόνο σπάνια πολύτιμα πετράδια και μοναδικά πετρώματα μεγάλης αξίας αλλά και όλους τους κρατικούς θησαυρούς που διασώθηκαν από την εποχή της αυτοκρατορικής Ρωσσίας. Μοναδικά ιστορικά κειμήλια μιας μακραίωνης παράδοσης των Τσάρων, που όμως προστατεύονται και σαν κρατικοί θησαυροί πέραν από ειδικά μουσειακά αντικείμενα και που σχεδόν ποτέ δεν βγαίνουν από τον χώρο αυτόν -εκτός από ειδικές περιστάσεις.

Τον Νοέμβριο του 2017 για τον εορτασμό των 50 ετών από την λειτουργία του Diamond Fund of Russia, η Ρωσσική κυβέρνηση (υπ. Οικονομικών) επέλεξε να εντυπωσιάσει με την χρήση της πλέον προχωρημένης τεχνολογικής εφαρμογής μιας άλλης Ρωσσικής εφεύρεσης, αυτής της εκθεματικής ολογραφίας. Andreas Sarakinos holography Gokhran OptoclonesΑ. Σαρακηνός, επικεφαλής ολογράφισης.Το Ελληνικό Ινστιτούτο Ολογραφίας στα πλαίσια της συνεργασίας του με το πανεπ. ΙΤΜΟ της Αγ. Πετρούπολης ανταποκρίθηκε στην προκήρυξη του σχετικού δημόσιου διαγωνισμού και κατέγραψε 11 μοναδικά αντικείμενα σε ολογραφικούς ΟπτοΚλώνους. Αξίζει να σημειωθεί ότι, πέραν από την αναμφισβήτητη επιτυχία του εγχειρήματος, ίσως να ήταν η πρώτη φορά που με δημόσιο κρατικό διαγωνισμό προκηρύχθηκε η επιτόπια (εκτός εργαστηρίου) παραγωγή ολογραφικών οπτικών κλώνων και η προμήθεια τους σαν τελικό προϊόν σε εκθεματική συσκευασία και με ειδικό φωτισμό, πράγμα που από μόνο του δημιουργεί ήδη ένα ενδιαφέρον προηγούμενο.

Δεν ήταν όμως η πρώτη φορά που ο Ανδρέας Σαρακηνός, επιστημονικός υπεύθυνος του ΕΙΟ, θα προσέθετε νέες δάφνες στο πλούσιο 'ολογραφικό' βιογραφικό του δημιουργώντας μια σειρά...

Διαβάστε περισσότερα: Τα Διαμάντια είναι Παντοτεινά

   

Αριστείον Ολογραφίας

Η Συλλογή Οπτικών Κλώνων (OptoClones) του Μουσείου Φαμπερζέ της Αγ. Πετρούπολης

                                                                       Andreas Sarakinos with IHMA 2015 Best of Year Award

 

Banner HiH Faberge MoLMoscow engcrop-25Στην τελευταία συνάντηση της Διεθνούς Ενωσης Κατασκευαστών Oλογραμμάτων (IHMA) που έγινε τον Δεκέμβριο του 2015 στην Σανγκάη,  το Ελληνικό Ινστιτούτο Ολογραφίας (ΕΙΟ) τιμήθηκε με το παγκόσμιο βραβείο "Excellence in Holography - Best of Year 2015" (δείτε εδώ το σχετικό δελτίο τύπου) για την παραγωγή της Συλλογής ΟπτοKλώνων αντικειμένων τέχνης από το Μουσείο Φαμπερζέ της Αγ. Πετρούπολης, Ρωσσίας.

Το Μουσείο Φαμπερζέ (κάντε εικονική περιήγηση εδώ), που άνοιξε στο κοινό για πρώτη φορά τον Νοέμβριο του 2013, είναι το μόνο θεματικό Μουσείο στον κόσμο αφιερωμένο στην καλλιτεχνική ιδιοφυία του Καρλ Γούσταβ Φαμπερζέ και ήδη αποτελεί το σημείο εστίασης του παγκόσμιου ενδιαφέροντος των σχετικών ειδικών. Η συλλογή του Μουσείου αποτελείται από πάνω από 4000 αντικείμενα και έχει στο επίκεντρό της 9 από τα διάσημα ομώνυμα Αυτοκρατορικά Αυγά, που -μαζί με ωρισμένα άλλα σημαντικά έργα τέχνης των εργαστηρίων του Ρώσσου μαίτρ- αποτελούσαν μέχρι το 2004 συλλογή του αμερικανικού Ιδρύματος Forbes. Τα πανάκριβα καλλιτεχνήματα αυτά ήσαν -μεταξύ άλλων- πηγή έμπνευσης για πολλά σενάρια ταινιών του Χόλλυγουντ (Octopussy, Ocean's Twelve κ.ά.). Αγοράστηκαν από το Ιδρυμα Link of Times έναντι τριψήφιου ποσού εκατομμυρίων δολλαρίων στα πλαίσια προγράμματος επαναπατρισμού της ρωσσικής πολιτιστικής κληρονομιάς.  Η υπογραφή ενός συνυποσχετικού μεταξύ του Μουσείου Φαμπερζέ και του ΕΙΟ στα τέλη του 2014 ...

Διαβάστε περισσότερα: Αριστείον Ολογραφίας

   

Ενας Ολογραφικός Αγιος

Οπτικοί Κλώνοι (OptoClones) στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού (ΜΒΠ) της Θεσσαλονίκης

                                                                       MuseumByzantineCulture Thesaloniki-St.Mamas Exhibition resize

Agios Mamas Hologram Optoclone OptoClone εικόνας του Αγ.Μάμα (Κύπρος,15ος αι. μ.Χ.)

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία στις 19 Ιανουαρίου 2014 η έκθεση με θέμα "Η Τιμή του Αγίου Μάμαντος στη Μεσόγειο: Ενας Ακρίτας Αγιος Ταξιδεύει", που οργάνωσε στην Θεσσαλονίκη το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού (ΜΒΠ) στα πλαίσια της 4ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης. Την έκθεση επιμελήθηκαν η δρ. Αγαθονίκη Τσιλιπάκου, Διευθύντρια ΜΒΠ και ο δρ. Νικόλαος Μπονόβας, Αρχαιολόγος ΜΒΠ με την συμμετοχή του βυζαντινολόγου δρ. Χριστόδουλου Χατζηχριστοδούλου εκπροσωπώντας την Ιερά Μητρόπολη και τον Δήμο Μόρφου της Κύπρου.

Με αποκορύφωμα το μεγάλο προσκύνημα στον ιερό ναό της Μόρφου, ο Αγιος Μάμας τιμάται στην Κωνσταντινούπολη, την ανατολική Μεσόγειο, την Ελλάδα, την Καισάρεια αλλά και στην δυτική Μεσόγειο με ένα δίκτυο τόπων λατρείας και ναών στην Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Γαλλία με επίκεντρο τον καθεδρικό ναό της Langres στην Γαλλία (όπου φυλάσσεται τμήμα της κάρας του αγίου, λάφυρο των Σταυροφόρων μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1204). 

 Το Ελληνικό Ινστιτούτο Ολογραφίας (ΕΙΟ) ανταποκρίθηκε με χαρά στην διερευνητική πρόσκληση του αρχαιολόγου δρ. Παναγιώτη Καμπάνη του ΜΒΠ και συνέβαλε στην επιτυχία της έκθεσης δημιουργώντας Οπτικούς Κλώνους πρωτότυπων εκθεμάτων που φιλοξενήθηκαν στον προθάλαμο της έκθεσης. Η έκθεση εγκαινιάστηκε στις 23 Οκτωβρίου 2013 από τον ίδιο τον Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως κ. Βαρθολομαίο με την παρουσία ...

Διαβάστε περισσότερα: Ενας Ολογραφικός Αγιος

   

Σελίδα 1 από 6

Πρόσφατες Ειδήσεις

Προηγ. Επομ.

ΟπτοΚλώνοι για 'Οσκαρ'?

Η Συλλογή Οπτικών Κλώνων (OptoClones) Gokhran από το Κρεμλίνο της...

Τα Διαμάντια είναι Παντοτεινά

Η Συλλογή Οπτικών Κλώνων (OptoClones) 'Gokhran' από το Κρεμλίνο της...

Αριστείον Ολογραφίας

Η Συλλογή Οπτικών Κλώνων (OptoClones) του Μουσείου Φαμπερζέ της Αγ....