ISDH2012: Ενα 'Νέο Κύμα' στην Ολογραφία ?
Συμμετοχή στο Συμπόσιο ISDH2012 και την Εκθεση Ολογραφίας του ΜΙΤ
Το 9ο Διεθνές Συμπόσιο Εκθεματικής Ολογραφίας (ISDH2012) διοργανώθηκε φέτος (25-29 Ιουνίου) στην Βοστώνη της Μασσαχουσέτης στους χώρους του νέου πανέμορφου κτιρίου του διάσημου MIT MediaLab και το Ελληνικό Ινστιτούτο Ολογραφίας δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από την συνάντηση αυτή. Το Συμπόσιο αυτό που ξεκίνησε το 1982 στο κολλέγιο Lake Forest του Ιλλινόϊς των ΗΠΑ από τον καθ. Tung H. Jeong προσφέρει την ευκαιρία για μια μοναδική στο είδος της συγκέντρωση όλων των ολογράφων.
Πέραν από την επιστημονική βαρύτητα των ανακοινώσεων, συνδυάζει ένα εύρος θεμάτων με επίκεντρο την ολογραφία στην εκπαίδευση, στις Τέχνες, στην ιστορία, στην επιστήμη και στις οικονομικές εξελίξεις. Ταυτόχρονα (εκτός από την προφανή ανταλλαγή απόψεων και πληροφοριών) καλλιεργεί την αίσθηση συναδελφοσύνης ανάμεσα στους ολογράφους όλου του πλανήτη. Στο πνεύμα αυτό, την πρώτη ημέρα των εργασιών, οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για την κατάσταση της Ολογραφίας στην κάθε χώρα και για την Ελλάδα τον ρόλο αυτό ανέλαβε ο Δ/ντής του ΕΙΟ κ. Αλκης Λεμπέσης με το 'Report from the Nations: Greece' ενώ -στο περιθώριο της συνάντησης- έγιναν προσωπικές αναφορές για όλους τους ολογράφους που απεβίωσαν μετά την τελευταία συνάντηση του 2009.
Η θεματολογία της φετεινής συνάντησης ήταν όπως πάντα ευρεία και σε καθημερινά καταιγιστικό ρυθμό όπως φαίνεται από το πρόγραμμα των παρουσιάσεων, από όπου φυσικά ξεχωρίζουμε αυτήν του ΕΙΟ με θέμα
"Ενα μεταφερόμενο σύστημα για την επιτόπια καταγραφή ελληνικών πολιτιστικών τεχνουργημάτων σε έγχρωμα ολογράμματα τύπου Denisyuk με την χρήση ολογραφικών πλακών παγχρωματικών γαλακτωμάτων και μια πρότυπη βελτιστοποιημένη συσκευή για τον σωστό φωτισμό τους".
Δεν θα συνιστούσε περιαυτολογία να σημειώσουμε τα εγκωμιαστικά σχόλια των παρευρισκομένων ολογράφων -μερικά από τα πλέον γνωστά ονόματα στον χώρο- αναφορικά με τα αποτελέσματα των εργασιών του ΕΙΟ. Συγχαρητήρια και σχόλια όπως 'φέρατε ένα κύμα ανανέωσης στην εκθεματική ολογραφία' ή ...
... 'επιτέλους προσφέρετε αυτά που έλειπαν από την εκθεματική ολογραφία ' επιβεβαιώνουν την ορθή πορεία που εχάραξε το ΕΙΟ στην αρχή της πειραματικής ανάπτυξης των συστημάτων του ενώ ταυτόχρονα καθιερώνουν τον Ανδρέα Σαρακηνό σαν 'ολογράφο διεθνούς επιπέδου'.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προσέλκυσε η καινοτομική προσέγγιση του ΕΙΟ να ενσωματώσει τους Οπτικούς Κλώνους (OptoClonesTM) έργων τέχνης που δημιουργεί με το επιτόπια μεταφερόμενο ολογραφικό εργαστήριο Z_Lab στο ολοκληρωμένο πρόγραμμα τεκμηρίωσης (Hyper-Documentation) που προσφέρει η εταιρεία ArtGnomon. Το κινητό διαγνωστικό εργαστήριο της εταιρείας αυτής βασίζεται στον επίσης ελληνικής τεχνογνωσίας ειδικό πρότυπο εξοπλισμό που ανέπτυξε το ΙΤΕ Κρήτης και στην μοναδική εμπειρία των επιστημονικών συνεργατών της στην ανάλυση και διάγνωση έργων τέχνης.
Αλλά και τα επί μέρους κατασκευαστικά επιτεύγματα του ΕΙΟ όπως η φορητή ολογραφική κάμερα Z3RGB και το έξυπνο LED φωτιστικό ΗoLoFoS τρίτης γενιάς έτυχαν ιδιαίτερης εγκωμιαστικής μνείας (π.χ. στην σχετική παρουσίαση του καθ. Hans Bjelkhagen) τόσο για την σχεδιαστική τους αρτιότητα και καινοτομία όσο και για τον πρωτοποριακό τρόπο λειτουργίας τους.
Με την ευκαιρία της διοργάνωσης του Συμποσίου αυτού, το Μουσείο του MIT εγκαινίασε στους χώρους του μια μακροχρόνια έκθεση ολογραφίας με τίτλο 'The Jeweled Net: Views of Contemporary Holography' που θα διαρκέσει από τον Ιούνιο του 2012 μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου του 2013 και κατά την διάρκεια της οποίας οι διεθνείς επισκέπτες του Μουσείου θα έχουν την ευκαιρία να δουν 20 περίπου επιλεγμένα εκθεματικά ολογράμματα σύγχρονων ολογράφων. Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για το Ελληνικό Ινστιτούτο Ολογραφίας ότι το ολόγραμμά μας με θέμα 'Επιτάφιος της Χίου' επιλέχθηκε για την έκθεση αυτή από την διεθνή επιτροπή των διοργανωτών.
Περισσότερες πληροφορίες για την συνάντηση αυτή μπορείτε να βρείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση των διοργανωτών http://isdh2012.media.mit.edu/ ενώ σύντομα όλες οι εργασίες που παρουσιάσθηκαν στο συνέδριο αυτό θα δημοσιευθούν σε OpenAccess ηλεκτρονική σελίδα στην επιστημονική έκδοσή τους. Ολες οι παρουσιάσεις έχουν βιντεοσκοπηθεί και είναι προσβάσιμες στην εκλαϊκευμένη μορφή τους στην ηλεκτρονική σελίδα River Valley TV, μια ευγενική προσφορά του Kaveh Bazargan, όπως επίσης θα βρείτε και κάποιες επαγγελματικά αναμνηστικά στιγμιότυπα από τον Mark Diamond στον ιστότοπο Holographer.
Αντίστοιχα, μπορείτε να δείτε κάποιες αναμνηστικές φωτογραφίες στην σχετική ιστοσελίδα μας ενώ στον κατωτέρω σύνδεσμο βρίσκετε την (εικονοποιημένη) παρουσίαση του ΕΙΟ σε φορμά PDF (2.40 Mb):
Η επόμενη συνάντηση ISDH προγραμματίζεται για τον Ιούνιο του 2015 και το ΕΙΟ (σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο του ΙΤΕ καθ. κ. Κ. Φωτάκη) πρότεινε την ανάληψη της διοργάνωσης στο Ηράκλειο της Κρήτης. Η απόφαση των οργανωτικής επιτροπής θα ανακοινωθεί προς το τέλος του 2013 αν και οι περισσότεροι συμμετέχοντες έχουν ήδη εκφραστεί θετικά για την προοπτική της Ελλάδας μεταξύ των εναλλακτικών προτάσεων (Ιαπωνία-Χοκάϊντο και Ν.Κορέα-Σεούλ).
Παρακολουθείστε από την θέση αυτή τις ενδιαφέρουσες εξελίξεις στο πεδίο της εκθεματικής ολογραφίας.
"Ενα μεταφερόμενο σύστημα για την επιτόπια καταγραφή ελληνικών πολιτιστικών τεχνουργημάτων σε έγχρωμα ολογράμματα τύπου Denisyuk με την χρήση ολογραφικών πλακών παγχρωματικών γαλακτωμάτων και μια πρότυπη βελτιστοποιημένη συσκευή για τον σωστό φωτισμό τους".