GreekEnglish (United Kingdom)
NEWS
Facebook Twitter Digg Delicious Stumbleupon 

Display Holography World Exhibition : Μινσκ 2011


Διεθνής Εκθεση Ολογραμμάτων: από την αναλογική στην ψηφιακή ολογραφία.

 

Minsk2011-logopositive

 

Η πρώτη Διεθνής Εκθεση Ολογραμμάτων (World Exhibition of Display Holography) λειτουργεί καθημερινά σε αίθουσα 800 τ.μ. της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών στο Μινσκ της Λευκορωσίας από 1ης Οκτ και μέχρι την 1η Δεκ 2011. Την ευθύνη της διοργάνωσης έχει αναλάβει ο τοπικός φορέας HOLOGRAPHY INDUSTRY / LIGHT MAGIC,  υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση του ακαδημαϊκού καθηγητή Leonid TANIN, μιας προσωπικότητας με ιδιαίτερες επιστημονικές περγαμηνές στον χώρο της Ολογραφίας, που είχε και την αρχική σύλληψη για την υλοποίηση αυτού του εγχειρήματος.

 

Reclama_A4Στην έκθεση αυτή έχουν προσκληθεί και συνεισφέρουν με τα ολογράμματά τους φορείς από διάφορες χώρες ενώ τα περίπου 160 ολογράμματα που παρουσιάζονται προέρχονται από 20 χώρες και είναι όλων των τύπων: μονοχρωματικά, αναλογικά, παγχρωματικά, ψευδο-χρωματικά, ψηφιακά κ.α. ενώ πολλά από αυτά είναι ιστορικά ή συλλεκτικά κομμάτια. Ιδιαίτερη βαρύτητα στην έκθεση έχουν ολογράμματα που προέρχονται από διάφορες συλλογές σοβιετικών ολογραμμάτων, μια φυσιολογική κατεύθυνση δεδομένης της σημασίας που είχε η εκθεματική ολογραφία για  Μουσειακές εφαρμογές την εποχή της ΕΣΣΔ -πέραν της επιστημονικής συνεισφοράς του Yuri Denisyuk, εφευρέτη του τύπου ολογραμμάτων που φέρουν το όνομά του.

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Ολογραφίας επέλεξε και διέθεσε περίπου 60 ολογράμματα από την Συλλογή του με κριτήριο επιλογής την εξέλιξη του χρώματος στην εκθεματική ολογραφία. Με το σκεπτικό αυτό, εκτίθενται αρκετά ψευδο-χρωματικά καλλιτεχνικά ολογράμματα του Larry Lieberman (USA) (μαζί με τις σπάνιες πρωτότυπες ολογραφικές μήτρες για ένα απο αυτά) και του άξιου συνεχιστή της τεχνικής αυτής Inaki Beguiristain (UK), συνθετικά και αναλογικά έγχρωμα ολογράμματα των Yves GENTET (F), COLOR HOLOGRAPHIC (UK) αλλά και ψηφιακά έγχρωμα ολογράμματα των RABBIT HOLES (USA) και GEOLA (LIT). Ιδιαίτερη θέση στην έκθεση αυτή έχει το μεγάλου μεγέθους 32x32'' ψηφιακό ολόγραμμα 'AVATAR', βραβευμένο από την Διεθνή Ενωση Κατασκευαστών Ολογραμμάτων (ΙΗΜΑ) σαν καλύτερο ολόγραμμα της χρονιάς 2010 καθώς και σπάνια συλλεκτικά αντικείμενα σαν το 'Holodisc Lovely Rita', ένα 'PORTHOL Aquarium' αλλά και το επίσημο πόστερ της πρώτης ταινίας 'Batman'(1989) με ολόγραμμα της TELCOM (GR) που είχε χρησιμοποιηθεί στις Αθηναϊκές αίθουσες κινηματογράφου.

Από το ιντερνετικό portal της Λευκορωσίας www.tut.by

Σε ειδική αίθουσα εκτίθενται ιστορικά ολογράμματα από Μουσειακές εφαρμογές και σχετικές εργασίες, όπου τα δοκιμαστικά ολογράμματα του ΕΙΟ με αντικείμενα ελληνικού πολιτιστικού ενδιαφέροντος έχουν περίοπτη θέση τόσο λόγω της ποιότητάς τους όσο και του ευρηματικού τρόπου επίδειξής τους σε αντιπαράθεση με το πρωτότυπο αντικείμενο που χρησιμοποιήθηκε για την ολογράφιση.

  IMG 1883 resize
  

Στην διεύθυνση http://minsk2011.hih.org.gr/en/gallery.html μπορείτε να ξεναγηθείτε σε μια εικονική γκαλλερί όλων των εκθεμάτων της έκθεσης αυτής ενώ σε σύντομο χρόνο μετά την έναρξή της θα αναρτηθεί και εικονική περιήγηση της έκθεσης. Περισσότερες πληροφορίες στην Ρωσσική γλώσσα θα βρείτε στην ιστοσελίδα των διοργανωτών.

 IMG 1716 resizeMichail SHEVTSOV & Ανδρέας ΣΑΡΑΚΗΝΟΣ    IMG 1889 resizeΑ.Σαρακηνός, H.Bjelkhagen, L.Tanin, M.Shevtsov

 


Minsk2011-sample_of_label-_Lieberman