Εργασίες του ΕΙΟ
Εκθεματικά ολογράμματα -αναλογικά και ψηφιακά- για διάφορες εφαρμογές και χρήσεις
Μέσα στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του, το Ελληνικό Ινστιτούτο Ολογραφίας επεξεργάζεται και κατασκευάζει ψηφιακά και αναλογικά εκθεματικά ολογράμματα για διάφορες χρήσεις και για λογαριασμό διαφόρων φορέων κάνοντας χρήση του πρωτότυπου εξοπλισμού που διαθέτει και των συνεργασιών που αναπτύσσει σε αποκλειστική βάση με αντίστοιχους συνεργάτες του εξωτερικού.
Κατά την διάρκεια της φάσης ανάπτυξης του τεχνικού εξοπλισμού του ΕΙΟ έχουν επιλεγεί προσεκτικά μερικές ενδεικτικές πολύπλοκες εργασίες με σκοπό την επιβεβαίωση των δυνατοτήτων και των περιορισμών των διαφόρων επί μέρους τεχνικών, από τις οποίες προκύπτουν ωρισμένα πολύ ενδιαφέροντα ολογράμματα-δείγματα.
Σκοπός της δημιουργίας του δοκιμαστικού αυτού ολογράμματος ήταν η χρήση πρωτότυπου υλικού που εικονοσκοπήθηκε με την χρήση της φορητής διάταξης Z_Linear σε ανάπτυξη μήκους 3m (από το μέγιστο των 4.5m) κάτω από ελεγχόμενες συνθήκες φωτισμού εσωτερικού χώρου. Ενα γύψινο άγαλμα ίππου ύψους περίπου 1m και εμβαδού βάσης περίπου 50x50 cm μεταφέρθηκε στο Z_Studio όπου τοποθετήθηκε πάνω σε βάθρο μπροστά στην ειδική πράσινη κουρτίνα και φιλμογραφήθηκε σε ευθεία διάταξη κάτω από κατάλληλο φωτισμό LED. Το ψηφιακό αρχείο στην συνέχεια έτυχε κατάλληλης στερεοσκοπικής επεξεργασίας, κατά την διάρκεια της οποίας προστέθηκαν ένα 3-διάστατο φόντο εικονικού βάθους που απεικονίζει φυσικό περιβάλλον και μια 3-διάστατη συστάδα χόρτων που (στο τελικό ολόγραμμα) προβάλλει στον εμπρόσθιο χώρο. Στην συνέχεια έγινε περαιτέρω επεξεργασία προετοιμασίας του ψηφιακού αρχείου για την τελική εκτύπωσή του σε ψηφιακό ολόγραμμα ανάκλασης διαστάσεων 60x48 cm τοποθετημένο πάνω σε σκληρή στιλπνή μαύρη πλαστική επιφάνεια.
Με την χρήση των συνηθισμένων κόκκινων/μπλε βοηθητικών γυαλιών, μπορείτε να αποκτήσετε μιαν στερεοσκοπική εντύπωση του τελικού αρχείου επιλέγοντας το κατωτέρω anaglyph βίντεο ενώ η εικαστική επιτυχία του ολογράμματος οδήγησε στην εκτός προγράμματος παρουσίασή του στην 1η Διεθνή Εκθεση Ολογραμμάτων στο Μινσκ της Λευκορωσίας (Οκτ-Δεκ 2011).
Σκοπός της δημιουργίας του δοκιμαστικών αυτών ολογραμμάτων ήταν η χρήση πρωτότυπου υλικού που εικονοσκοπήθηκε με την χρήση της φορητής διάταξης Z_Linear σε ανάπτυξη μήκους 3m (από το μέγιστο των 4.5m) κάτω από ελεγχόμενες συνθήκες φωτισμού εσωτερικού χώρου. Ενα ανθρώπινο μοντέλλο (Νίκος, αγόρι 11 ετών) προσφέρθηκε για να ποζάρει στο Z_Studio όπου κάθησε πάνω σε βάθρο μπροστά στην ειδική πράσινη κουρτίνα και φιλμογραφήθηκε ζωντανά σε ευθεία διάταξη κάτω από κατάλληλο φωτισμό LED. Το ψηφιακό αρχείο στην συνέχεια έτυχε κατάλληλης στερεοσκοπικής επεξεργασίας, κατά την διάρκεια της οποίας προστέθηκαν ένα 3-διάστατο φόντο εικονικού βάθους που απεικονίζει φυσικό περιβάλλον μέσα στο οποίο αναπτύχθηκε μια σύνθεση από 3 επί μέρους animation βίντεο ή εναλλακτικά ένα εικονικό jurassic Park με δεινοσαύρους να προβάλλουν στον εμπρόσθιο χώρο. Στην συνέχεια έγινε περαιτέρω επεξεργασία προετοιμασίας των ψηφιακών αρχείων για την τελική εκτύπωσή τους σε ψηφιακό ολόγραμμα ανάκλασης διαστάσεων 50x35 cm τοποθετημένα πάνω σε σκληρή στιλπνή μαύρη πλαστική επιφάνεια.
ΝΙΚΟΣ, Ο ΕΞΕΡΕΥΝΗΤΗΣ
Με την χρήση των συνηθισμένων κόκκινων/μπλε βοηθητικών γυαλιών, μπορείτε να αποκτήσετε μιαν στερεοσκοπική εντύπωση των τελικών αρχείων επιλέγοντας τα κατωτέρω anaglyph βίντεο.
Η παρουσίαση των δύο αυτών ολογραμμάτων στην 1η Διεθνή Εκθεση Ολογραμμάτων στο Μινσκ της Λευκορωσίας (Οκτ-Δεκ 2011) κατέδειξαν την επιτυχημένη εικαστική θεματική επιλογή τους και την συνεπακόλουθη δημοφιλία τους μεταξύ των επισκεπτών όπως αποδεικνύεται μέσα από πλήθος ανεξάρτητων αναρτήσεων στο YouTube.
ΨΗΦΙΑΚΗ ΚΑΡΥΑΤΙΣ
Σκοπός της δημιουργίας του δοκιμαστικού αυτού ολογράμματος ήταν η χρήση υπάρχοντος και διαθέσιμου ψηφιακού υλικού με θέμα ελληνικού πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Ετσι, επιλέχθηκε η 5η Καρυάτις από την Ακρόπολη των Αθηνών, η οποία είχε ήδη μοντελλοποιηθεί ψηφιακά σε χαμηλή ανάλυση για κοινόχρηστες εφαρμογές. Το ψηφιακό αρχείο στην συνέχεια έτυχε κατάλληλης στερεοσκοπικής επεξεργασίας, κατά την διάρκεια της οποίας προστέθηκε ένας οπίσθιος φωτισμός για να ενισχύσει την 3-διάστατη εντύπωση στο τελικό ολόγραμμα. Στην συνέχεια έγινε περαιτέρω επεξεργασία προετοιμασίας του ψηφιακού αρχείου για την τελική εκτύπωσή του σε ψηφιακό ολόγραμμα ανάκλασης διαστάσεων 35x50 cm τοποθετημένο πάνω σε σκληρή στιλπνή μαύρη πλαστική επιφάνεια.