Μια μοναδική οπτική εμπειρία για όλες τις ηλικίες
Μετά από 4 μήνες προετοιμασίας ξεκίνησε την Δευτέρα 25 Νοεμβρίου η έκθεση "ΦΩΤΕΙΝΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ: Ολογράμματα, 3D και Οπτικά Παράδοξα" που διοργανώνει το Ελληνικό Ινστιτούτο Ολογραφίας στο καταπληκτικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ηράκλειο. Τα εγκαίνια έγιναν από τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη με την παρουσία εκπροσώπων τοπικών φορέων και της ακαδημαϊκής κοινότητας.
Η έκθεση αυτή γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα -αν όχι σε διεθνές επίπεδο- μιας και το περιεχόμενό της επεκτείνεται πέραν από την ολογραφία στην τρισδιάστατη στερεοσκοπική απεικόνιση αλλά και την εκπαίδευση σε βασικές αρχές της οπτικής μέσα από οπτικά παράδοξα. Στην διοργάνωσή της συμμετείχε το Μουσείο Οπτικής του Πανεπιστημίου της Αγ. Πετρούπολης Ρωσσίας (IFMO) ...
και το Ινστιτούτο Ηλεκτρ. Δομής & Λέϊζερ του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Ερευνας Κρήτης (ΙΕΔΛ-ΙΤΕ). Σκοπός της έκθεσης, που απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες, είναι να εξοικειώσει τους επισκέπτες με τις βασικές αρχές της οπτικής μέσω απλών εκπαιδευτικών διατάξεων, με το παράξενο ταξείδι του φωτός στην Φύση μέσα απο την επεξήγηση φωτεινών φαινομένων και με τις εξελίξεις στον χώρο της στερεοσκοπικής απεικόνισης και εφαρμογών.
Φυσικά, βασικός κορμός της έκθεσης που εκτείνεται σε δύο ορόφους και συνολική έκταση περίπου 500 τ.μ. παραμένει ο εντυπωσιακός Κόσμος της Ολογραφίας. Ετσι, στο ισόγειο παρουσιάζονται πάνω απο 130 εντυπωσιακά ολογράμματα από την συλλογή του ΕΙΟ από 15 χώρες κάνοντας μιαν ιστορική αναδρομή στην εξέλιξη της εκθεματικής ολογραφίας από το 1985 έως σήμερα: μοναδικά μονοχρωματικά ολογράμματα έργων τέχνης από την ΕΣΣΔ, ψευδοχρωματικά καλλιτεχνικά ολογράμματα, έγχρωμες ψηφιακές ολογραφικές εκτυπώσεις μεγάλου μεγέθους, εντυπωσιακά συνθετικά ολογράμματα διέλευσης λευκού φωτός, παλμικά πορτραίτα ανθρώπων και ζώων, έγχρωμα τελευταίας τεχνολογίας υπερ-ρεαλιστικά ολογράμματα αντικειμένων και Οπτικοί Κλώνοι (OptoClones) έργων τέχνης.
Στον 1ο όροφο παρουσιάζονται με έναν διασκεδαστικό και διαδραστικό τρόπο διάφορα Οπτικά Παράδοξα εισάγοντας τον επισκέπτη στις βασικές αρχές της γεωμετρικής Οπτικής, που επεξηγούνται στην συνέχεια με απλές πειραματικές διατάξεις. Στον σκοτεινό θάλαμο, ο επισκέπτης μπορεί να ψυχαγωγηθεί με την μουσική λέϊζερ-άρπα και το φωτεινό graffiti ενώ εξοικειώνεται με φαινόμενα ορατά κάτω από υπεριώδη ακτινοβολία. Εδώ επίσης τα αναγλυφογράμματα και οι βραβευμένες πολυ-πρισματικές εκτυπώσεις Lenstar Lenticular τον εισάγουν στις αυτο-στερεοσκοπικές οθόνες με 3διάστατο περιεχόμενο χωρίς την χρήση βοηθητικών γυαλιών.
Η έκθεση έχει εμπλουτισθεί με δείγματα από εξωγήινους μετεωρίτες, ορυκτές χρωστικές και φθορίζοντα ορυκτά από την προσωπική συλλογή του κ. Θωμά Κατσαρού και με πρωτότυπες εντυπωσιακές φωτογραφίες από το Βόρειο Σέλας από Ρώσσους ειδικούς μελετητές του φαινομένου. Στην είσοδο υποδέχεται τους επισκέπτες η ρομποτική γκέϊσα με τα ολογραφικά πορτραίτα της κάτω από την υποβλητική εξομοίωση αστραπών (με την χρήση πρότυπων διατάξεων LED σχεδιασμένες από τον Γιάννη Γεωργαρά) προτού προσκαλέσει τους μικρούς της φίλους σε διαδραστικά παιγνίδια στον 3διάστατο προβολικό κύβο.
Δέστε εδώ ένα σύντομο trailer βίντεο, που προβάλεται στην τοπική τηλέοραση (με αντίστοιχη διαφήμιση στο τοπικό ραδιόφωνο) και που ίσως σας παρακινήσει σε ένα μικρό ταξείδι στο Ηράκλειο της Κρήτης για να δείτε με τα μάτια σας (που δεν θα τα πιστεύετε) μια μοναδική έκθεση που θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου 2014. Σύντομα θα ακολουθήσει από την θέση αυτή μια εικονική ξενάγηση στην έκθεση, αλλά τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει την προσωπική απόλαυση γιατί τα ολογράμματα μόνον βλέπονται, δεν επικοινωνούνται. Σίγουρα μια αξέχαστη εμπειρία που θα συζητηθεί.
Ηδη για την έκθεση ολογραφίας (που ξεκίνησε λίγο πιο νωρίς από τα επίσημα εγκαίνια) έχουν υπάρξει τηλεοπτικά αφιερώματα στα τοπικά Μέσα και που μπορείτε να τα δείτε εδώ (ΚΡΗΤΗ TV) και εδώ (CRETAlive) -αλλά και στο κανάλι του ΕΙΟ στο YouTube μόλις ολοκληρωθεί ο υποτιτλισμός τους. Περισσότερες πληροφορίες, πολλές φωτογραφίες αλλά και τα διάφορα Δελτία Τύπου μπορείτε να βρείτε στον ειδικά κατασκευασμενο ιστότοπο foteinamystiria.gr αλλά και στην ηλεκτρονική διεύθυνση του πανέμορφου Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, ένα πραγματικό κόσμημα για το νησί.
Στο επόμενο σχετικό ειδησεογραφικό άρθρο, θα μπορέσετε να δείτε και έναν πλήρη κατάλογο των εκθεμάτων. Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να είστε από τους πρώτους που θα μάθουν πολλά και ενδιαφέροντα από τον καταιγισμό δραστηριοτήτων του ΕΙΟ την περίοδο αυτή ...
< Προηγούμενο | Επόμενο > |
---|