GreekEnglish (United Kingdom)
NEWS
Facebook Twitter Digg Delicious Stumbleupon 

Εκθέσεις Ολογραμμάτων

 

Εκθέσεις αναλογικών και ψηφιακών ολογραμμάτων όλων των τύπων.

 

 

brochure

Από τις πρώτες μέρες δραστηριοποίησής του το Ελληνικό Ινστιτούτο Ολογραφίας θεωρεί ότι οι εκθέσεις ολογραμμάτων που απευθύνονται στο ευρύ κοινό είναι ο πλέον πρόσφορος τρόπος για την διάδοση της οπτικής αυτής μεθόδου σαν τεχνολογία, τεχνική και μέσον καλλιτεχνικής έκφρασης. Δεδομένου ότι η πραγματικά 3-διάστατη εικόνα των ολογραμμάτων δεν περιγράφεται ούτε επικοινωνείται λεκτικά, είναι απολύτως απαραίτητο για τον κάθε θεατή χωριστά να αποκτήσει προσωπική οπτική επαφή και άποψη για το κάθε ολόγραμμα, εικόνα που ελάχιστα αποδίδεται μέσω των συνηθισμένων τρόπων εκτύπωσης ή οθονών 2 διαστάσεων. Ακόμη και η λεγόμενη 3-διάστατη μοντελλοποίηση μέσω πολύπλοκων λογισμικών Η/Υ, δεν παύει να απαιτεί από τον θεατή την χρήση της φαντασίας του για την οπτικοποίηση κάθε αντικειμένου ενώ η χρήση μόνιτορ 3D (πολωτικών ή άλλων τεχνολογιών) προσφέρει μεν μια στερεοσκοπική εικόνα με απλή αίσθηση βάθους σε συνδυασμό με προβολή στον χώρο χωρίς όμως καν να πλησιάζει σε προσομοίωση την οριζόντια ή κατακόρυφη παράλλαξη των ολογραμμάτων.

Η αναγκαιότητα τέτοιων εκθέσεων γίνεται ακόμη πιό επιτακτική στην περίπτωση εκθεματικών ολογραμμάτων (όπως αυτά στα οποία εστιάζει το ενδιαφέρον και τις δραστηριότητές του το ΕΙΟ) και ιδιαίτερα στον ειδικό τομέα των Μουσειακών εφαρμογών. Ετσι, ήδη από τις πρώτα χρόνια λειτουργίας του, το ΕΙΟ έδωσε ιδιαίτερο βάρος στις εκθέσεις ολογραμμάτων με προεξάρχουσα την πρώτη μεγάλη έκθεση ολογραφίας στην Ελλάδα το 1988. Ακολούθησαν πολλές εκθέσεις μικρότερου βεληνεκούς στην διάρκεια των χρόνων με βαθμιαία μείωση ενδιαφέροντος από το κοινό παρά τον συνεχή εμπλουτισμό των Συλλογών ολογραμμάτων του ΕΙΟ.

Από το 2008 παρατηρείται ένα αναβαθμισμένο ενδιαφέρον για εκθέσεις ολογραφίας είτε σε μορφή επετειακής ανασκόπησης (π.χ. με την ευκαιρία συμπλήρωσης 60 χρόνων από την εφεύρεση της Ολογραφίας) είτε λόγω των εντυπωσιακών εικαστικών αποτελεσμάτων που προσφέρουν τα ψηφιακά ολογράμματα μεγάλου μεγέθους και τα έγχρωμα αναλογικά ολογράμματα. Στο πέρασμα του χρόνου το ΕΙΟ δεν σταμάτησε να εμπλουτίζει την Συλλογή του με συλλεκτικά εκθεματικά ολογράμματα με αποτέλεσμα τον σχηματισμό ενός συνόλου ολογραμμάτων συστηματικά επιλεγμένων και ταξινομημένων, ικανό να παρουσιασθεί σε περιοδικές εκθέσεις τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, ενώ παράλληλα η δημιουργία μιας μόνιμης έκθεσης ολογραμμάτων στην Ελλάδα παραμένει μέσα στους μεσοπρόθεσμους στόχους του ΕΙΟ.

WEDH-LogoΜέσα στα πλαίσια αυτά, το ΕΙΟ συμφώνησε με αντίστοιχους διεθνείς εταίρους στον χώρο της ολογραφίας, την τακτική συνδιοργάνωση της περιοδικής Διεθνούς Εκθεσης Ολογραμμάτων (World Exhibition of Display Holography) όπου κάθε επί μέρους φορέας συνεισφέρει για περιωρισμένο χρόνο με επιλεγμένα ολογράμματα ενώ ένας από τους εταίρους αναλαμβάνει την διοργάνωση της συγκεκριμένης έκθεσης σε συγκεκριμένο χώρο και χρόνο. Η πρώτη τέτοια έκθεση συνδιοργανώθηκε με μεγάλη επιτυχία στο Μινσκ της Λευκορωσσίας από 1ης Οκτ έως 22ας Δεκ 2011 με εισιτήριο εισόδου και με αριθμό επισκεπτών πάνω από 100.000 άτομα κάθε ηλικίας.

Πρόσφατες Ειδήσεις

Προηγ. Επομ.

ΟπτοΚλώνοι για 'Οσκαρ'?

Η Συλλογή Οπτικών Κλώνων (OptoClones) Gokhran από το Κρεμλίνο της...

Τα Διαμάντια είναι Παντοτεινά

Η Συλλογή Οπτικών Κλώνων (OptoClones) 'Gokhran' από το Κρεμλίνο της...

Αριστείον Ολογραφίας

Η Συλλογή Οπτικών Κλώνων (OptoClones) του Μουσείου Φαμπερζέ της Αγ....