GreekEnglish (United Kingdom)
NEWS
Facebook Twitter Digg Delicious Stumbleupon 

'ΦΩΤΕΙΝΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ' (2014)

Μια μοναδική οπτική εμπειρία για όλες τις ηλικίεςDSC03435-small

Τίτλος: ΦΩΤΕΙΝΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ - Ολογράμματα, 3D και Οπτικά Παράδοξα

Πότε: 28 Νοεμβρίου 2013 - 10 Μαϊου 2015

Πού: Μουσείο Φυσικής Ιστορίας. Ηράκλειο Κρήτης.

Ποιός: Ελληνικό Ινστιτούτο Ολογραφίας

Συνεργασία: με Μουσείο Οπτικής ΙΤΜΟ Αγ. Πετρούπολης και το Ινστιτούτο Ηλεκτρ. Δομής & Λέϊζερ του ΙΤΕ Κρήτης.   

 

 

   Ενα trailer βίντεο που προβλήθηκε στην τοπική τηλέοραση      LOGO LigthAlive teliko

 

 

 

 

 

 

 

 

 BANΝER Sintelestesoptimizedcropped resizeΜετά από 18 μήνες συνεχούς λειτουργίας και επανειλημμένες παρατάσεις καθ' όλη την διάρκεια του 2014, ολοκληρώθηκε τον Μάϊο του 2015 η έκθεση "ΦΩΤΕΙΝΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ: Ολογράμματα, 3D και Οπτικά Παράδοξα" που διοργάνωσε το Ελληνικό Ινστιτούτο Ολογραφίας στο καταπληκτικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ηράκλειο. Τα εγκαίνια έγιναν τον Νοέμβριο του 2013 από τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη με την παρουσία εκπροσώπων τοπικών φορέων και της ακαδημαϊκής κοινότητας. Δείτε εδώ τους συντελεστές αυτής της επιτυχίας.

Η έκθεση αυτή έγινε για πρώτη φορά στην Ελλάδα -αν όχι σε διεθνές επίπεδο- μιας και το περιεχόμενό της επεκτάθηκε πέραν από την ολογραφία στην τρισδιάστατη στερεοσκοπική απεικόνιση αλλά και την εκπαίδευση σε βασικές αρχές της οπτικής μέσα από οπτικά παράδοξα. Στην διοργάνωσή της συμμετείχε το Μουσείο Οπτικής του Πανεπιστημίου της Αγ. Πετρούπολης Ρωσσίας (ITMO) και το Ινστιτούτο Ηλεκτρ. Δομής & Λέϊζερ του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Ερευνας Κρήτης (ΙΗΔΛ-ΙΤΕ). Σκοπός της έκθεσης, που απευθύνετο σε όλες τις ηλικίες, ήταν να εξοικειώσει τους επισκέπτες με τις βασικές αρχές της οπτικής μέσω απλών εκπαιδευτικών διατάξεων, με το παράξενο ταξείδι του φωτός στην Φύση μέσα απο την επεξήγηση φωτεινών φαινομένων και με τις εξελίξεις στον χώρο της στερεοσκοπικής απεικόνισης & εφαρμογών.Lembessis Mylonas AnastasiadisΣ.Αναστασιάδης (ΙΤΕ), Α.Λεμπέσης (ΕΙΟ), Μ.Μυλωνάς (ΜΦΙΚ)

Φυσικά, βασικός κορμός της έκθεσης που εκτάθηκε σε δύο ορόφους και συνολική έκταση περίπου 500 τ.μ. παρέμεινε ο εντυπωσιακός Κόσμος της Ολογραφίας. Ετσι, στο ισόγειο παρουσιάσθηκαν πάνω απο 130 εντυπωσιακά ολογράμματα από την συλλογή του ΕΙΟ από 15 χώρες κάνοντας μιαν ιστορική αναδρομή στην εξέλιξη της εκθεματικής ολογραφίας από το 1985 έως σήμερα: μοναδικά μονοχρωματικά ολογράμματα έργων τέχνης από την ΕΣΣΔ, ψευδοχρωματικά καλλιτεχνικά ολογράμματα, έγχρωμες ψηφιακές ολογραφικές εκτυπώσεις μεγάλου μεγέθους, εντυπωσιακά συνθετικά ολογράμματα διέλευσης λευκού φωτός, παλμικά πορτραίτα ανθρώπων και ζώων, έγχρωμα τελευταίας τεχνολογίας υπερ-ρεαλιστικά ολογράμματα αντικειμένων και Οπτικοί Κλώνοι (OptoClones) έργων τέχνης.

LightMysteries-OptikaParadoxa-DSC 0758 resize resizeΑντίστοιχα, στον 1ο όροφο παρουσιάσθηκαν με έναν διασκεδαστικό και διαδραστικό τρόπο διάφορα Οπτικά Παράδοξα εισάγοντας τον επισκέπτη στις βασικές αρχές της γεωμετρικής Οπτικής, που επεξηγούνται στην συνέχεια με απλές πειραματικές διατάξεις. Την επιστημονική επιμέλεια των πρωτότυπων εκπαιδευτικών διατάξεων την είχε ο φυσικός Ανδρέας Σαρακηνός. Στον σκοτεινό θάλαμο, ο επισκέπτης μπορούσε να ψυχαγωγηθεί με την μουσική λέϊζερ-άρπα και το φωτεινό graffiti ενώ εξοικειώθηκε με φαινόμενα ορατά κάτω από υπεριώδη ακτινοβολία. Εδώ επίσης τα αναγλυφογράμματα και οι βραβευμένες πολυ-πρισματικές εκτυπώσεις Lenstar Lenticular τον εισήγαγαν στις αυτο-στερεοσκοπικές οθόνες με 3διάστατο περιεχόμενο χωρίς την χρήση βοηθητικών γυαλιών.

Η έκθεση είχε εμπλουτισθεί με δείγματα από εξωγήινους μετεωρίτες, ορυκτές χρωστικές και φθορίζοντα ορυκτά από την προσωπική συλλογή του κ. Θωμά Κατσαρού και με πρωτότυπες εντυπωσιακές φωτογραφίες από το Βόρειο Σέλας από Ρώσσους ειδικούς μελετητές του φαινομένου. Στην είσοδο υποδεχόταν τους επισκέπτες η ρομποτική γκέϊσα με τα ολογραφικά πορτραίτα της κάτω από την υποβλητική εξομοίωση αστραπών (με την χρήση πρότυπων διατάξεων LED σχεδιασμένες από τον Γιάννη Γεωργάρα) προτού προσκαλέσει τους μικρούς της φίλους σε διαδραστικά παιγνίδια στον 3διάστατο προβολικό κύβο. 

LightMysteries-Holograms-DSC 0811 resize resize LightMysteries-Lenticulars-DSC 0774 resize resize

2013 Ologrammata  MFIK teliko Β GRcrop-small

 

Δείτε στην σελίδα Gallery ΦΜ2014 κάποια πολύ περιγραφικά τηλεοπτικά αφιερώματα από το ΚΡΗΤΗ-TV και το CRETAlive (και στο YouTube κανάλι του ΕΙΟ) αλλά και ένα πλήθος φωτογραφιών από την έκθεση. Καθ' όλη την διάρκεια της έκθεσης λειτούργησε ειδικά κατασκευασμένος ιστότοπος (foteinamystiria.gr) αλλά και πολλά πληροφοριακά δελτία από την ηλεκτρονική διεύθυνση του πανέμορφου Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, ένα πραγματικό κόσμημα για το νησί. 

 

Μια μοναδική έκθεση και μια αξέχαστη εμπειρία που συζητήθηκε από όσους είχαν την ευκαιρία αυτής της προσωπικής απόλαυσης δεδομένου ότι τα ολογράμματα μόνον βλέπονται, δεν επικοινωνούνται. 

 

 

Πρόσφατες Ειδήσεις

Προηγ. Επομ.

ΟπτοΚλώνοι για 'Οσκαρ'?

Η Συλλογή Οπτικών Κλώνων (OptoClones) Gokhran από το Κρεμλίνο της...

Τα Διαμάντια είναι Παντοτεινά

Η Συλλογή Οπτικών Κλώνων (OptoClones) 'Gokhran' από το Κρεμλίνο της...

Αριστείον Ολογραφίας

Η Συλλογή Οπτικών Κλώνων (OptoClones) του Μουσείου Φαμπερζέ της Αγ....