GreekEnglish (United Kingdom)
NEWS
Facebook Twitter Digg Delicious Stumbleupon 

Z - Studio

 Μεταφερόμενο στούντιο ολογραφικής (στερεοσκοπικής) εικονοσκόπησης

 

IMG_0099

Το Z-Studio αποτελείται από πλήρως μεταφερόμενο ειδικό εξοπλισμό για στερεοσκοπική εικονοσκόπηση από διάφορες οπτικές γωνίες και προοπτικές όψεις σε όλες τις δυνατές γεωμετρίες. Προσωρινά και για πειραματικούς σκοπούς φιλοξενείται στα ΤΕΙ Πειραιά που μας διέθεσαν μιαν υπόγεια αίθουσα στις εγκαταστάσεις τους στα Εξάρχεια της Αθήνας (τέως Σχολή Ραδιολογίας Αναστασιάδη, Μεθώνης 8-10) όπου ήδη εγκαταστήσαμε και λειτουργούμε τον απαραίτητο εξοπλισμό για την  φιλμογράφηση ζωντανών θεμάτων (πορτρέτων) και αντικειμένων πολιτιστικού ενδιαφέροντος.

Z_System

Ο εξοπλισμός αυτός (Z_System) αναπτύχθηκε από το ΕΙΟ με χρηματοδότηση από σημαντικούς ιδίους πόρους και πολύ προσωπική εργασία-εισφορά των μελών του. Αποτελείται απο 3 διαφορετικα υποσυστήματα: Z_Linear, Z_Radial και Z_Axial. Οπως φαίνεται από τα ονόματα των υποσυστημάτων αυτών, επιτρέπουν την εικονοσκόπηση (φωτογραφίες ή βίντεο υψηλής ανάλυσης) είτε σε ευθύγραμμη τροχιά (max μήκος 4.5m) είτε ακτινοειδώς (max τόξο 180 μοιρών) είτε πλήρως περιστροφικά (360 μοίρες) -ανάλογα με τις εκάστοτε απαιτήσεις του θέματος και του επιθυμητού τελικού αποτελέσματος (συνθετικές εικόνες -lenticular- ή ολογραφικές ψηφιακές εκτυπώσεις). Τα συστήματα αυτά οδηγούνται από ηλεκτρονικές προγραμματιζόμενες διατάξεις με λογισμικό κίνησης και ελέγχου που αναπτύχθηκε επίσης απο το ΕΙΟ. Ταυτόχρονα, για τον σωστό φωτισμό των εικονοσκοπουμένων θεμάτων, στήθηκε ειδικό εικονοσκοπικό στούντιο με αδρανή φωτισμό LED και ουδέτερο φόντο (green key) μεγέθους 3x7 m.

Οπως αναφέρθηκε, βασική πρόβλεψη στην ανάπτυξη του εξοπλισμού ήταν να είναι πλήρως φορητός σε ειδικές συσκευασίες ταξιδίου προκειμένου να μεταφέρεται εύκολα και άμεσα για επιτόπιες εικονοσκοπικές λήψεις σε εξωτερικούς ή εσωτερικούς χώρους σύμφωνα με τις αρχικές προβλέψεις του προγράμματός μας HoloCultura.

Z_subsystemsΟι ψηφιακές λήψεις που καταγράφονται με έναν από τους ανωτέρω τρόπους τυγχάνουν περαιτέρω ψηφιακής επεξεργασίας και το τελικό αποτέλεσμα προωθείται για εκτύπωση στην Ελλάδα ή το εξωτερικό ανάλογα με τις τελικές απαιτήσεις. Το λογισμικό και οι σταθμοί επεξεργασίας υψηλών απαιτήσεων σε υπολογιστική ισχύ έχουν επίσης προσαρμοσθεί (από τον Ανδρέα Σαρακηνό) και αναπτυχθεί από το ΕΙΟ με χρηματοδότηση ιδίων πόρων. Ηδη τα πρώτα αποτελέσματα από την επεξεργασία τέτοιων αρχείων στην κατασκευή δοκιμαστικού ολογραφικού χάρτη για την ΓΥΣ/ΓΕΕΘΑ, δοκιμαστικού ολογράμματος με θέμα το μνημείο Ζαλλόγγου για το Ιδρυμα Ζογγολόπουλου και διαφόρων άλλων δοκιμαστικών θεμάτων παρουσιάσθηκαν στην 8η Διεθνή Επιστημονική Συνάντηση HOLOEXPO2011 (Minsk) και στην HOLOPACK/PRINT2011 (Las Vegas) ενώ ωρισμένα εκτέθηκαν και στην πρώτη Διεθνή Εκθεση Ολογραφίας στο Μινσκ της Λευκορωσίας, που διοργανώθηκε (Οκτ-Δεκ 2011) με την συμμετοχή του ΕΙΟ.

Στο αμέσως επόμενο στάδιο σκοπεύουμε να προσκαλέσουμε τους στενούς φίλους και συνεργάτες του ΕΙΟ σε μια επίδειξη των δυνατοτήτων του Z-Studio στην φιλμογράφηση ζωντανών θεμάτων με σκοπό την κατασκευή ολογραφικών πορτρέτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον ίδιο χώρο έχουμε στήσει μια μικρή αλλά εντυπωσιακή έκθεση ψηφιακών ολογραμμάτων για την επίδειξη των δυνατοτήτων του συγκεκριμένου μέσου. Φυσικά αναμένουμε την προσθήκη νέων εκθεμάτων μέσα απο την πειραματική εργασία του ΕΙΟ αλλα και μέσα από τον συνεχή εμπλουτισμό της Συλλογής του (με πλέον πρόσφατο απόκτημα ένα από τα ελάχιστα περιωρισμένης κυκλοφορίας αντίτυπα του ψηφιακού ολογράμματος AVATAR σε διαστάσεις 80x80cm, που βραβεύθηκε σαν το καλύτερο ολόγραμμα για την χρονιά 2010 από την ΙΗΜΑ -Διεθνή Ενωση Κατασκευαστών Ολογραμμάτων).  

HIHrnd

Πρόσφατες Ειδήσεις

Προηγ. Επομ.

ΟπτοΚλώνοι για 'Οσκαρ'?

Η Συλλογή Οπτικών Κλώνων (OptoClones) Gokhran από το Κρεμλίνο της...

Τα Διαμάντια είναι Παντοτεινά

Η Συλλογή Οπτικών Κλώνων (OptoClones) 'Gokhran' από το Κρεμλίνο της...

Αριστείον Ολογραφίας

Η Συλλογή Οπτικών Κλώνων (OptoClones) του Μουσείου Φαμπερζέ της Αγ....